Cseh kucsmagomba

Fent nevezett az év első gombája. Márciusban indul a szezonja és 2-3 hét alatt le is cseng. Szereti a lombos erdőket, főleg a nyárast, erdőszéleket, ligeteket.
Eddig a tankönyv (azért persze ír alaktant is, anélkül nehéz lenne beazonosítani). Soha nem találkoztam ezzel a gombával korábban. Ugyanakkor gombafixációm állandósultnak mondható, ezért húsvétra már úgy érkeztem haza Tiszabábolnára, hogy lehetőség szerint ilyet keresek, bár a környéken nem is hallottak ilyenről.
Nekiindultunk az általunk ismert legrégebbi nyárasnak Jucival és apámmal, és…

Cseh kucsmagomba

Így s ekként találtunk kitűnő cseh kucsmagomba-lelőhelyet! Nagyon nehéz észrevenni, mert az avarral nagyjából azonos színű, sokszor megbújik alatta és csak a levélszőnyeg felemelésével bukkan elő. Hihetetlen élmény volt újra gombászni és nagy termést találni!
Íze kellemes, bár nem túl markáns. Ma este sütögetve ettük, holnap burgundi marhába fog belekerülni, a maradékot pedig valószínűleg fagyasztjuk.
Holnap csúszunk tovább Kiskunfélegyházára, ahol szintén hatalmas lelőhelyek vannak, ezt már tudom az Index gombászfórumról. Ha lesz idő, mindenképpen betámadjuk az ottani nyárasokat is.

Cseh kucsmagomba” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Gratulálunk neked és az egész gombászcsapatnak, Micibácsi! Tegnap a Lehel téri csarnokban (amelynek formájához is szinezetéhez kapcsolódóan szeretném megjegyezni, hogy természetesen semmi eredeti ötlet nincs benne ifjabb Rajk László részéről, mivel csaknem teljes koppintása a párizsi Pompidou Központnak), a húsvéti bevásárlás keretében tapasztaltuk, hogy a kucsmagombát 300 HUF / 10 dkg árban adják az arra éhezőknek. Eszerint – is – rendkívül értékes gombáról van szó és szeretettel várjuk, hogy kedden meglepjél minket egy kisebb adaggal. 🙂
    További kellemes húsvéti gombászást! 🙂

  2. Én pénteken, vagy szombaton a Lehelen majdnem vettem( akkor még 4000 HUF/kg ára volt..), mert meg láttam és már korrában olvastam róla , naygon érdekes és jó gombanák tűnik , talán lefagyasztani is érdemes, és később a szintén ennél a nőcinél kapható vargányával kombinálva, ( meg roka gombával!!) igen kiváló erdei gombalevest vagy mártást bélszínhez készítenék belőle!!

  3. Ja és Húsvétkor készítettem a családnak rozmaringos Báránycombot , meg zöldfűszerkéregben sült báránygerincet( ez nem sikerült annyira jól, gerinc lévén..) spenótos , igazi olasz risotto-val !! Ennek viszontagságairól – és sikeréről szívesen írok majd( ha valaki beposztolja 🙂 )!!

  4. Pest környékén most van a nagyüzem, ahány nyárasba bemegyek, mindenhol van cseh kucsma, még a telepítettekben is 🙂 :)Soha rosszab gombászidény-kezdést…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.